Összes TOP termék
  • Fizetési és szállítási infók

  • Megbízható Bolt Program

Tuniszi horgolótűk
Tuniszi (afgán) horgolótűk - Butika.hu

Tuniszi horgolótűk

Tuniszi horgolótűk. Kiváló minőségű horgolótű. Nem hajlik el, nem deformálódik, könnyű tű. Tuniszi horgolás alapkelléke.

Aktív szűrők

A horgolás története

A horgolás a kötés után alakult ki, a ma horgolásként ismert technikával készült darabok nem korábbiak, mint a 19. század. Az 1940-es évektől kezdve inkább otthoni, saját célra kezdtek el horgolni, különösen az Amerikai Egyesült Államokban. Visszatértek az élénk színek, a felhasznált fonal is vastagodott; ezzel együtt egyre több tervet publikáltak, és a korábbi terveket is újragondolták. A felhasználás célja is kibővült. Népszerűségének csúcsát az 1960-as, 1970-es évekre érte el.

A kötéstől eltérően, a legtöbb horgolási módszerrel mindig befejeznek egy hurkot, mielőtt megkezdenék a következőt. Kötéskor jellemzően több hurok is nyitva van egyszerre. Kivételek a tuniszi avagy afgán horgolás, illetve egy másik technika, ami a horgolótű mellett kötőtűt is használ. 

Bármelyik módszerrel is készítesz ruhaneműket, használati tárgyakat, dísztárgyakat, bizsukat és még sorolhatnám, minden esetben a jó minőségű alapanyag mellett szükséged van különféle eszközökre is, hogy elkezzd a munkát vagy segítségedre legyenek. Lássuk őket sorban, a teljesség igénye nélkül, hisz ez olyan sokféle eszköz kerül forgalomba, hogy lehetetlenség lenne mindegyiket felsorolni.

Horgolótűk

Ugyanaz mondható el a horgolótűkről is mint a kötőtűkről, hogy munka közben hamar kiderül, hogy a minőségi eszközök messzemenően megérik az árukat, mivel sokkal ergonómikusabbak, nem akadnak, könnyebb velük az alkotás.

A horgolótűk is több anyagból készülhetnek. Legelterjedtebbek a fém végű tűk, amiknek lehetnek műanyag, szilikon vagy fa nyelük, de léteznek műanyag vagy bambusz horgolótűk is. A legtöbb gyártó többféle nyéllel készít horgolótűket, mivel egyéni izlés illetve megszokás után, többféle forma használatos. A legkedveltebbek talán a szilikon nyelű horgolótűk, amik a hosszas munka közben is kimélik az ujjakat és a csuklót. A Prym gyárt egy különleges, fogkefére emlékeztető ergonómikus horgolótű családot, melyek különösen jól kézreállnak, könnyű vele a horgolás, akár vastag fonallal is. 

Tuniszi horgolótűk

A tuniszi horgoláshoz használt horgolótűk horga hosszú, és másik végükön megállíthatók a szemek. Vannak kétvégű horgolótűk is, melyek mindkét végén horog van. Ezeknek az az előnyük, hogy a két végük párhuzamosan használható, ugyanazon a munkadarabon belül, váltakozó színekkel. A cro-horgolás kihasználja ezt a lehetőséget. Ez a tuniszi horgoláshoz hasonló technika, ami az afgán horgoláshoz is hasonlít. Azonban ezzel a technikával rugalmasabb, puhább szövet hozható létre.

Kisegítő eszközök kötéshez, horgoláshoz

Rengeteg ilyen eszköz ismeretes és folyamatosan jelennek újabbak. Csak néhányat, talán a legfontosabbakat megemlítenénk belőlük:

- mércék és vonalzók. Erről blogunkban bővebben is meséltünk már. Alapvető funkciójuk, hogy lemérjük a kötő- és horgolótűk vastagságát, de ezen felül megszámolhatjuk vele a szemek számát vagy akár segíthet egy próbakötés alapján kiszámolni a megfelelő szemek számát

- sorszámlálók. Szintén volt már szó róluk a blogunkban. Egyszerű eszközök, melyekkel számoljuk a megkötött vagy meghorgolt sorok számát. Hasznos, mert nem kell fejben tartani, tudjuk, hol hagytuk abba a munkát. A legtöbb ilyen kis szerkezet mechanikus, de vannak ujjra fogható digitális sorszámolók is

- szemjelölők. Gémkapocsra hasonlító kis műanyag alkatrészek, melyekkel megjelölhetjük soron belül pl egy minta kezdetét

- segédtűk. Csavart mintához elengedhetetlen segédeszköz. Középen kissé íves formájáról hamar fel lehet ismerni. Természetesen ez is többféle méretben és anyagból kapható.

- összeállító vagy merkelő tűk. A kész elemeket ezekkel a tűkkel varrhatjuk egymáshoz. Tompa hegyük van és nagy tűfokkal rendelkeznek, hogy könnyen befűzzük a fonalat

Ezen kívül csak megemlítenénk a fonalvezető gyűszűket, kötőtű lezáró sapkákat, szemfelszedőket, gombolyag tartókat, horgológyűrűket, sorkövetők, stb. Mindegyik arra hivatott, hogy megkönnyítse munkánkat és a kötés vagy a horgolás igazán szórakoztató és pihentető legyen.