Szűrés eszerint

Rendelkezésre állás

Rendelkezésre állás

Összetétel

Összetétel

Gyártó

Gyártó

Szín

Szín

Összes TOP termék
  • Fizetési és szállítási infók

  • Megbízható Bolt Program

Ollók
Ollók kézimunkához és szabáshoz - Butika.hu

Ollók

A kézimunkában és a szabásban a legfontosabb kellék az olló. Nálunk különböző modelleket különböző méretekben találsz. Biztos megtalálod a neked megfelelőt. 

Aktív szűrők

Az olló története

Az olló megjelenésének története az ősi időkig nyúlik vissza. A legelső ollót a juhok megnyírására használták. Kb 3500 évvel ezelőtt történt, amikor először két pengét összekapcsoltak, mint egy csipeszt. Ez a találmány, bár működött, nem volt túlságosan ergonómikus, nem egy középponti tengely körül forogtak a pengék, hanem egyszerűen kézzel összenyomódtak. De annak ellenére, hogy kényelmetlen volt a használata, ez a kezdetleges olló, több mint kétezer évig létezett alapvető változások nélkül.

A Közel-Keleten a Kr. U. 8. század körül egy kisiparosnak az az ötlete támadt, hogy a két pengét középen fogják össze, és nyeleiket körkörösen hajlítsák vissza. Ez annyira jól sikerült, hogy azonnal elterjedt az olló eme formája. Ezután az olló fogantyúit művészi kovácsolással és kovácsok "autogramjaival" kezdték díszíteni. És akkor, mint mindig, a találmány a saját életét kezdte élni: idővel egyre jobb lett (fodrászok és orvosok munkaeszközévé vált), és az időnként aranyból és ezüstből készült termék luxuscikk lett. Ollót készítettek acélból, ezüstből, aranyozott fémből, gazdagon díszítettek voltak. A kézművesek fantáziájának nem volt határa:  madár, mesés sárkány és egyéb formájú ollók is igen elterjedtek voltak. 

Az olló esztétikai szempontból egyre vonzóbb lett. Különféle formákat kaptak, különféleképpen díszítették őket. Ugyanakkor működőképesek maradtak, és egy kis esztétikát vezettek be a napi rutinba. A középkorban az olló egy közkedvelt ajándék volt a férfinak a kedvese számára. A tizennegyedik században egy csodáló, aki ajándékot küldött szíve hölgyének, gyakran tett egy ollót bőrtokba és ezt adta ajándékba. Ebben az évszázadban vált az olló igazán nőies kiegészítővé, amely néhány  kivétellel a mai napig megmaradt annak. 

Az ollók napjainkban

Fokozatosan, mind a keleti, mind a nyugati világban egyre inkább az olló minősége, nem az alakja lett fontosabb. Az ipari forradalom visszaállította az ollók eredeti puritán formáját, mint pusztán funkcionális tárgyat. A díszek teljesen eltűntek, elhagyták őket. Olcsó ollókat gyártottak mindenki és mindenféle felhasználásra. 

A vágóeszközök tömeggyártása Londonban kezdődött. Első ízben Robert Hinchliffe állított elő edzett acélból modern ollókat 1761-ben. A Cheney téren élő mester magát "finom ollógyártó”-nak nevezte és ilyen jelzőtáblával hirdette üzletét is. Sikere nem maradt el, hiszen az angolok örültek neki, hogy végre megszabadulhatnak a nem igazán kényelmes fogású marokollóktól. Nem csoda, hogy kisvártatva szerte az egész kontinensen elterjedt az ollógyártás. A vágóeszközöket eleinte kovácsmesterek készítették, később azonban külön üzletággá vált az ollógyártás.

Az ollók tömeggyártása ellenére még a 19. században is kézzel készítették őket. Ma ma már igen értékesnek számítanak ezek a vágóeszközök mesterien kidolgozott, és szépen díszített fogantyúik miatt. 

Napjainkban már rengeteg típusú olló létezik, minden féle anyag vágására, legyen az haj vagy szőrme, papír, textil, fém és egyebek.

Itt, csak az általunk forgalmazott ollókat szeretnénk bemutatni, főleg foltvarráshoz és kézimunkákhoz.

Általános ollók

Az általános ollók, nevükből adódóan is, általános célokra használhatjuk. Többnyire 15-25cm hosszúak, egyenesek, viszont ugyanolyan jó minőségüek mint társaik. Ideálisak a házon belüli és kívüli teendők ellátásához. Éles, rozsdamentes acélból készült pengékkel rendelkeznek, amelyek kiválóan alkalmasak a különböző otthoni és irodai vágási feladatok elvégzésére. 

Ollók gyermekeknek

Iskolai vagy óvodai használatra alkalmasak. Az olló nemcsak a gyermekek kézizmait és fontos térbeli koordinációját erősíti, hanem megtanítja őket fantáziálni, alkotni, kifejezni önmagukat és problémákat megoldani. Biztonságot és kényelmet nyújtanak, miközben a gyerekek fejleszthetik fontos készségeiket. Többnyire a fém pengék műanyag borításúak, míg a tompa hegyek fokozott biztonságot nyújtanak.

Általános textilvágó ollók

A szövetek vágásakor elengedhetetlen a minőségi ollók használata. Minden szövetvágó olló precíziós élezésű rozsdamentes acél pengékkel rendelkezik, egészen a hegyük végéig vágnak, valamint ergonómikus kialakítású markolatuk kivételes kényelmet és irányíthatóságot biztosít. Ahhoz, hogy ezek az ollók sokáig élesek maradjanak, soha ne vágjunk másfajta anyagot ezekkel az ollókkal csak szöveteket.

Szabóollók

Egy jó minőségű szabóolló minden varrónő eszköztárának elengedhetetlen kelléke. Ezek a speciális varróollók extra hosszú, rozsdamentes acél pengékkel rendelkeznek, amelyek precíziós élezéssel készülnek, hogy egészen a hegy végéig tiszta vágásokat végezzenek, ugyanakkor ideálisak a markolattól indított vágásokhoz, hosszú szövetdarabok, több rétegű anyagok, vastagabb vagy nehéz szövetek vágásához is.

Cérnavágó ollók

Az ultraéles cérnavágó ollók borotvaéles, prémium minőségű, rozsdamentes acél pengékkel rendelkeznek a tiszta vágás érdekében, hegyes végükkel pedig még a szűk helyeken is pontosan vághatnak. A rugós kialakításuk megkönnyíti a vágást.

Hímző ollók

A hímző ollók ideálisak az aprólékos és a szűk helyeken történő vágásokhoz. Rozsdamentes acél pengéik karcsúak és rettentő hegyesek a kiváló pontosság érdekében.