Összes TOP termék
  • Fizetési és szállítási infók

  • Megbízható Bolt Program

ChiaoGoo prémium kötőtűk
ChiaoGoo prémium kötőtűk | Butika.hu

ChiaoGoo prémium kötőtűk

A Westing Bridge LLC egy családi vállalkozás, amelyet négy testvér alapított. ChiaoGoo márkájú kötő- és horgolóeszközeit Troy-ban (Michigan) tervezték és forgalmazzák. Gyáruk székhelye: Hangzhou, Kína.

A testvérek a kínai Linanban, „Kína bambusz fővárosában” születtek és nőttek fel. A nagyapa bambusz iparművész volt, aki élete nagy részét városról városra utazott bambusz szerszámkészletével, olyan háztartási cikkeket gyártva, mint székek, asztalok, rizses hordók, kosarak és gőzölők. Az apa nagyapja nyomdokaiba lépett, és az 1980-as évek elején, a primitív szabad piac születésekor Kínában műhelyt építhetett. A műhely hasonló háztartási cikkeket gyártott, de az elsődleges termék a bambusz kötőtű volt.

A kötőtűk iránti igény az anyától származik. Kiváló ruhadarabokat kötött annak érdekében, hogy családja melegben legyen a hosszú, hideg tél alatt. Gyakran kötött másnak ruhákat, és eladta őket a szomszédoknak és a barátoknak, hogy több pénzt keressen a hétfős családjának. Ő volt a kötőtűk tesztelője, és gyakran kért speciális tűket az igényeinek kielégítésére. Ő inspirálta a ChiaoGoo márkanevet, ami azt jelenti, hogy „nagyon ügyes és ravasz hölgy”.

Mára az üzlet kibővült, és a kötő- és horgolóeszközök egyik legelismertebb gyártója lett. A ChiaoGoo termékeit ma már világszerte imádják és használják a vásárlók.

Aktív szűrők

A kötés története

A kézi kötésnek többféle technikája ismeretes, amelyek elsősorban például abban különböznek, hogy a fonalat jobb vagy bal kézzel tartják-e. Az előbbi elsősorban egyes nyugat-európai országokban, az utóbbi a közép-európai országokban terjedt el (például Ausztriában, Magyarországon, Németországban, Svájcban, a balti és a skandináv országokban, de Oroszországban, Japánban, sőt Argentínában és Chilében is). Az ún. nyugat-európai kötésnél tehát jobb kézzel vezetik a fonalat a kevéssé mozgatott tűkhöz, a közép-európai módszernél viszont a jobb kézzel mozgatott tűkkel veszik fel a bal kézzel jóformán csak oda irányított fonalat. Ismeretes egy harmadik módszer is: az ún. dél-európai kötés: itt a fonalat nem kézzel vezetik, hanem (a bolgárok és törökök esetében) a nyakukon ill. (a görögöknél) egy, a ruhájukba tűzött biztosítótűn átvetve tartják és a tűkkel veszik fel a szemek kialakításához szükséges mennyiséget. Más népeknél kialakultak a kötésnek további módszerei és eszközei is. Minden esetben azonban a cél a fonalból szemek formázása ill. azok egymásba kapcsolása. 

Bármelyik módszerrel is készítesz ruhaneműket, használati tárgyakat, dísztárgyakat, bizsukat és még sorolhatnám, minden esetben a jó minőségű alapanyag mellett szükséged van különféle eszközökre is, hogy elkezzd a munkát vagy segítségedre legyenek. Lássuk őket sorban, a teljesség igénye nélkül, hisz ez olyan sokféle eszköz kerül forgalomba, hogy lehetetlenség lenne mindegyiket felsorolni.

Kötőtűk

A kötéshez elengedhetetlen eszköz, mellyel a különféle hurkokból egy megkötött kelmét állítunk elő. Rengeteg fajtája ismeretes még ennél is több gyártótól. Természetesen vannak nagy nevű, minőségi kötötűk is és olcsóbb variánsok is. 

Talán a legrégebbi kötőtűk az egyenes kötőtűk, melyekkel még a korabeli illusztrációkból is ismerünk. Anyaga lehet fa, fém, műanyag vagy akár bambusz is. Nem a leggyakrabban eladott kötőtűfajta, de talán a vastagabb típusok kelendőbbek, hiszen a nagyon vastag fonalakhoz, pólófonalakhoz használatosak. Megemlíthetjük még itt a műanyagból készült gyerekkötőtőtűket is, amikkel megismerkedhetnek leányzóink ezzel a szép hobbival. 

Az egyenes kötőtűkhöz sorolhatjuk a zoknikötő tűket is, melyeket elsősorban zoknik, kesztyűk, sapkák kötésére használnak, egyszerre 5 tűvel.

A körkötőtűk a legkeresettebbek, a legtöbbet használt kötőtűk. Számos méretben kaphatóak és anyagjában is eltérőek. A legnevesebb kötőtűgyártó cégek a mai napig kisérleteznek különböző gyártási technológiákkal és anyagokkal, hogy olyan kötőtűket állítsanak elő, amik ergonómikusak, praktikusak és tartósak. A német Prym cég zászlóshajóként törekszik a tökéletes minőségre ebben a kategóriában, ár-minőség arányban a legjobbak, de ajánlani tudjuk a ChiaoGoo tűket is, akik a legmagasabb minőségben gyártanak elsősorban kötő- és horgolótűket.

A bambusz körkötőtűk: természetes anyag a legtisztább formájában! A bambusz körkötőtűk ideálisak nyakkivágások vagy ujjak kötésére. A körkötőtűk különlegessége egyrészt a sorjamentes, egyenletes felület, másrészt a rendkívül sima átmenet a kötőtűről a damilra - ez a kombináció garantálja, hogy az öltések simán csússzanak le. A tű mérete fel van tüntetve/gravírozva a tűn: így gyorsan megtalálhatja a keresett tűt a varrókosárban. A bambusz körkötőtűk különböző méretben és damilhosszúságban kaphatóak, hogy megfeleljen az egyedi igényeknek.

A körkötőtűk egy speciális változata a cserélhető kötőtűk. Ezek olyan körkötőtűk, ahol maga a tű rész lecsavarozható a damilról és lecserélhető. Természetesen cserélhető a damil hossza is és a tűk vastagsága is. Így egy univerzális készletet állíthatunk elő, ahol pillanatok alatt cserélhetünk tűt vagy damilt, akár munka közben is. Sőt, ha úgy vesszük észre, hogy a damil nem lenne elég hosszú, mint pl egy stóla készítésénél, akár össze is toldhatjuk őket egy toldó elemmel. A cserélhető körkötőtűknél még fontosabb a minőségi tűk használata, mivel jellemzően az olcsó tűknél nem megfelelően csavarozhatóak össze az elemek és emiatt akadni fognak a szemek a tű és damil csatlakozásánál amitől nem is kell bosszantóbb dolog kötés közben.

Kisegítő eszközök kötéshez, horgoláshoz

Rengeteg ilyen eszköz ismeretes és folyamatosan jelennek újabbak. Csak néhányat, talán a legfontosabbakat megemlítenénk belőlük:

- mércék és vonalzók. Erről blogunkban bővebben is meséltünk már. Alapvető funkciójuk, hogy lemérjük a kötő- és horgolótűk vastagságát, de ezen felül megszámolhatjuk vele a szemek számát vagy akár segíthet egy próbakötés alapján kiszámolni a megfelelő szemek számát

- sorszámlálók. Szintén volt már szó róluk a blogunkban. Egyszerű eszközök, melyekkel számoljuk a megkötött vagy meghorgolt sorok számát. Hasznos, mert nem kell fejben tartani, tudjuk, hol hagytuk abba a munkát. A legtöbb ilyen kis szerkezet mechanikus, de vannak ujjra fogható digitális sorszámolók is

- szemjelölők. Gémkapocsra hasonlító kis műanyag alkatrészek, melyekkel megjelölhetjük soron belül pl egy minta kezdetét

- segédtűk. Csavart mintához elengedhetetlen segédeszköz. Középen kissé íves formájáról hamar fel lehet ismerni. Természetesen ez is többféle méretben és anyagból kapható.

- összeállító vagy merkelő tűk. A kész elemeket ezekkel a tűkkel varrhatjuk egymáshoz. Tompa hegyük van és nagy tűfokkal rendelkeznek, hogy könnyen befűzzük a fonalat

Ezen kívül csak megemlítenénk a fonalvezető gyűszűket, kötőtű lezáró sapkákat, szemfelszedőket, gombolyag tartókat, horgológyűrűket, sorkövetők, stb. Mindegyik arra hivatott, hogy megkönnyítse munkánkat és a kötés vagy a horgolás igazán szórakoztató és pihentető legyen.