Szűrés eszerint

Rendelkezésre állás

Rendelkezésre állás

Összetétel

Összetétel

Gyártó

Gyártó

Szín

Szín

Összes TOP termék
  • Fizetési és szállítási infók

  • Megbízható Bolt Program

Keresztszemes, hímezhető alapok
Olcsó és minőségi hímezhető alapok, vásznak | Butika.hu

Keresztszemes, hímezhető alapok

Keresztszemes technikákhoz és szőnyegkészítéshez alapok. Hímezhető alapok széles választéka. Kongré szalagok, vásznak különféle hímzés és gobelin technikákhoz. Kiszállítás Magyarország teljes területére.

Aktív szűrők

Hímzés típusok

Napjainkban legelterjedtebb a kézi és a gépi hímzés. A gépi hímzés teret hódított a hímzőgépek elterjedésével, amik egyre olcsóbbak és kompaktabbak lettek, otthoni használatra is megvásárolhatóak. Többnyire számítógépvezérelt gépek, melyekbe a hímzést magát egy különálló szoftverrel kell megtervezni. Egy nagyobb beruházással akár egy kisvállalkozó is vásárolhat egy komolyabb hímzőgépet, mellyel aztán elkezdheti saját reklámcégét, ahol pólókra, sapkákra, ingekre, stb hímezhet megrendelés alapján. 

Hímzéshez használt alapanyagok

Legyen szó gépi vagy kézi hímzésről, mindkét esetben nagyon fontosak a jóminőségű alapanyagok és eszközök. Ha kézi hímzésről beszélünk, ami minden esetben értékesebb és időigényesebb, nincs annál bosszantóbb, ha az első mosásnál a hímzőcérnák eresztik a színüket és megfogják a vásznat. Készítés közben is fontos a megfelelő tű, vagy hímzőráma használata, hiszen így sokkal könnyebben megy majd a munka. Gépi hímzés esetén, ugyanúgy a kiadott munka minőségét jellemzi a jóminőségü cérna használata. 

Könnyen megtanulhatok hímezni?

Kézi hímzés esetén az alap öltéseket hamar el lehet sajátítani, nem ördögtől való, akár gyerekek is elkezdhetik. Vásárolhatóak hímző készletek, előre nyomtatott vászonnal, tűvel, cérnákkal és hímzőrámával. Hasznos ajándék lehet egy kislány számára, aki szereti a kézműves foglalkozásokat.

Nem elhanyagolható a hímzés jótékony egészségügyi hatása a szervezetre. Megnyugtató, relaxáló hatása kimutatható. Nem hiába, a régi időkben is összeültek az asszonyok a fonóba és közösen, jó hangulatban hímeztek. Ma is hímezhetünk családunk körében, baráti társaságban, jó beszélgetések és akár egy pohár minőségi bor mellett. Az alkotás öröme, a kész munka csodálata pedig mindenek felett áll majd.

A hímzéshez használt eszközök

Magához a hímzéshez igazán kevés eszköz vagy alapanyag szükséges.

- hímezhető vászon, háló vagy szalag: bármire is szeretnénk hímezni, itt is fontos lehet a minőségi alapanyag. Az alapanyagot aszerint válasszuk ki, hogy mi lesz a végeredmény: viselhető ruha, dísz vagy dekoráció. De hímezni tulajdonképpen szinte bármilyen textíliára lehet, hisz a régműlt időkben is, számos felületre kíszültek a hímzések. Különösen gazdag hímzés került a felvetett ágyra helyezett lepedőkre, a párnák rövidebb oldalélére varrt úgynevezett csúpokra, a derékaljak, szalmazsákok kilátszó végére, a lakás mennyezetgerendái alá rögzített tároló rudat takaró rúdravalókra, a falakat díszítő törülközőkre, keszkenőkre, függönyökre, abroszokra, falvédőkre. A lakástextileken kívül a ruhadarabok kopásnak kitett részeit is díszítették hímzéssel. Ezért kerültek a hímzések az ingek, blúzok nyakára, kézelőire, összezáruló részeire, a vállakra, vagy az ingujj külső összevarrásának vonalára; a szoknyák, kötények, bőgatyák alsó szélére, valamint a ráncolt részek rögzítésére; a fejkendők, főkötők széleinek kiemelésére.
A jelen embere és főként a fiatal generáció trendinek (divatosnak) találja az egyszerű háttéren önmagában megjelenő motívumokat. Ezzel mintegy kiemeli a kiválasztott motívum jelentőségét, azonosul vele. A pólón, vagy tornacipőn megjelenő hímzés, díszít, és felvállalásával önazonosságot ad.

- hímzőtű: természetesen használható bármilyen varrótű, de mégis a hímzéshez ajánlott a tompa, gömbölyű hegyű hímzőtű, ami kíméli az ujjunkat is és nem roncsolja az anyagot. A tű foka többnyire nagy, hogy a hímzőcérna könnyen befűzhető legyen

- hímzőcérna: a legfontosabb dolog a vászon után, hisz a hímzőcérna adja a mintát, minősége meghatározza a munkát és a végeredményt is. Természetesen számtalanféle hímzőcérna létezik és használatos, úgy anyagában mint gyártó függvényében. A leggyakrabban használt hímzőcérna jó minőségü pamut, selyem, vagy viszkóz. A legfontosabb ismérve a jó cérnának, hogy nem ereszti a színét. Osztott fonalakról beszélünk általában, ami azt jelenti, hogy több szál van összesodorva, amit akár szét is szedhetünk, így variálva akár a hímzés vastagságát is. Használhatók hímzésre még pl a Lana Gatto egyes kötőfonalai, mint a Silky ami szintén osztott fonal, szétszedhető és kiváló minőségü selyen hímzőcérna lesz belőle, valamint a Sugar, ami cukornádból van és ránézésre pontosan olyan mint a selyem fonal, valamint a Nuovo Jaipur ami osztott pamut fonal. Minőségi hímzőcérnákat a Madeira gyártótól találsz.

- hímzőolló: a hímzőollók kicsi, nagyon hegyes és éles ollók, amivel könnyedén elvághatjuk a hímzőcérnát, közel a vászonhoz. A különféle ollókról itt olvashatsz blogunkban.

- hímzőráma: a kézi hímzés fontos része a hímzőráma, de vannak akik anélkül is tudnak hímezni. A hímzőrámába feszesen befogjuk a vásznat és ezáltal szebb, egyenletesebb lesz az öltés, tökéletesebb lesz a végeredmény. Manapság, a hímzőrámának képkeret szerepe is lett, hiszen egyre divatosabb a kihímzett mintát egy hímzőrámába fogni és így felakasztani a falra. Vannak nagy méretű rámák és egészen kis méretüek is, amik akár medálként is szolgálhatnak egy láncon.