Szűrés eszerint

Rendelkezésre állás

Rendelkezésre állás

Átmérő

Átmérő

Hossza

Hossza

Összes TOP termék
  • Fizetési és szállítási infók

  • Megbízható Bolt Program

Bambusz körkötőtűk
Körkötőtűk bambuszból - Butika.hu

Bambusz körkötőtűk

Körkötőtűk bambuszból és fából. A bambusz körkötőtűk: természetes anyag a legtisztább formájában!

Aktív szűrők

A kötés története

A kézi kötésnek többféle technikája ismeretes, amelyek elsősorban például abban különböznek, hogy a fonalat jobb vagy bal kézzel tartják-e. Az előbbi elsősorban egyes nyugat-európai országokban, az utóbbi a közép-európai országokban terjedt el (például Ausztriában, Magyarországon, Németországban, Svájcban, a balti és a skandináv országokban, de Oroszországban, Japánban, sőt Argentínában és Chilében is). Az ún. nyugat-európai kötésnél tehát jobb kézzel vezetik a fonalat a kevéssé mozgatott tűkhöz, a közép-európai módszernél viszont a jobb kézzel mozgatott tűkkel veszik fel a bal kézzel jóformán csak oda irányított fonalat. Ismeretes egy harmadik módszer is: az ún. dél-európai kötés: itt a fonalat nem kézzel vezetik, hanem (a bolgárok és törökök esetében) a nyakukon ill. (a görögöknél) egy, a ruhájukba tűzött biztosítótűn átvetve tartják és a tűkkel veszik fel a szemek kialakításához szükséges mennyiséget. Más népeknél kialakultak a kötésnek további módszerei és eszközei is. Minden esetben azonban a cél a fonalból szemek formázása ill. azok egymásba kapcsolása. 

Bármelyik módszerrel is készítesz ruhaneműket, használati tárgyakat, dísztárgyakat, bizsukat és még sorolhatnám, minden esetben a jó minőségű alapanyag mellett szükséged van különféle eszközökre is, hogy elkezzd a munkát vagy segítségedre legyenek. Lássuk őket sorban, a teljesség igénye nélkül, hisz ez olyan sokféle eszköz kerül forgalomba, hogy lehetetlenség lenne mindegyiket felsorolni.

Kötőtűk

A kötéshez elengedhetetlen eszköz, mellyel a különféle hurkokból egy megkötött kelmét állítunk elő. Rengeteg fajtája ismeretes még ennél is több gyártótól. Természetesen vannak nagy nevű, minőségi kötötűk is és olcsóbb variánsok is. 

Talán a legrégebbi kötőtűk az egyenes kötőtűk, melyekkel még a korabeli illusztrációkból is ismerünk. Anyaga lehet fa, fém, műanyag vagy akár bambusz is. Nem a leggyakrabban eladott kötőtűfajta, de talán a vastagabb típusok kelendőbbek, hiszen a nagyon vastag fonalakhoz, pólófonalakhoz használatosak. Megemlíthetjük még itt a műanyagból készült gyerekkötőtőtűket is, amikkel megismerkedhetnek leányzóink ezzel a szép hobbival. 

Az egyenes kötőtűkhöz sorolhatjuk a zoknikötő tűket is, melyeket elsősorban zoknik, kesztyűk, sapkák kötésére használnak, egyszerre 5 tűvel.

A körkötőtűk a legkeresettebbek, a legtöbbet használt kötőtűk. Számos méretben kaphatóak és anyagjában is eltérőek. A legnevesebb kötőtűgyártó cégek a mai napig kisérleteznek különböző gyártási technológiákkal és anyagokkal, hogy olyan kötőtűket állítsanak elő, amik ergonómikusak, praktikusak és tartósak. A német Prym cég zászlóshajóként törekszik a tökéletes minőségre ebben a kategóriában, ár-minőség arányban a legjobbak, de ajánlani tudjuk a ChiaoGoo tűket is, akik a legmagasabb minőségben gyártanak elsősorban kötő- és horgolótűket.

A bambusz körkötőtűk: természetes anyag a legtisztább formájában! A bambusz körkötőtűk ideálisak nyakkivágások vagy ujjak kötésére. A körkötőtűk különlegessége egyrészt a sorjamentes, egyenletes felület, másrészt a rendkívül sima átmenet a kötőtűről a damilra - ez a kombináció garantálja, hogy az öltések simán csússzanak le. A tű mérete fel van tüntetve/gravírozva a tűn: így gyorsan megtalálhatja a keresett tűt a varrókosárban. A bambusz körkötőtűk különböző méretben és damilhosszúságban kaphatóak, hogy megfeleljen az egyedi igényeknek.

A körkötőtűk egy speciális változata a cserélhető kötőtűk. Ezek olyan körkötőtűk, ahol maga a tű rész lecsavarozható a damilról és lecserélhető. Természetesen cserélhető a damil hossza is és a tűk vastagsága is. Így egy univerzális készletet állíthatunk elő, ahol pillanatok alatt cserélhetünk tűt vagy damilt, akár munka közben is. Sőt, ha úgy vesszük észre, hogy a damil nem lenne elég hosszú, mint pl egy stóla készítésénél, akár össze is toldhatjuk őket egy toldó elemmel. A cserélhető körkötőtűknél még fontosabb a minőségi tűk használata, mivel jellemzően az olcsó tűknél nem megfelelően csavarozhatóak össze az elemek és emiatt akadni fognak a szemek a tű és damil csatlakozásánál amitől nem is kell bosszantóbb dolog kötés közben.

Kisegítő eszközök kötéshez, horgoláshoz

Rengeteg ilyen eszköz ismeretes és folyamatosan jelennek újabbak. Csak néhányat, talán a legfontosabbakat megemlítenénk belőlük:

- mércék és vonalzók. Erről blogunkban bővebben is meséltünk már. Alapvető funkciójuk, hogy lemérjük a kötő- és horgolótűk vastagságát, de ezen felül megszámolhatjuk vele a szemek számát vagy akár segíthet egy próbakötés alapján kiszámolni a megfelelő szemek számát

- sorszámlálók. Szintén volt már szó róluk a blogunkban. Egyszerű eszközök, melyekkel számoljuk a megkötött vagy meghorgolt sorok számát. Hasznos, mert nem kell fejben tartani, tudjuk, hol hagytuk abba a munkát. A legtöbb ilyen kis szerkezet mechanikus, de vannak ujjra fogható digitális sorszámolók is

- szemjelölők. Gémkapocsra hasonlító kis műanyag alkatrészek, melyekkel megjelölhetjük soron belül pl egy minta kezdetét

- segédtűk. Csavart mintához elengedhetetlen segédeszköz. Középen kissé íves formájáról hamar fel lehet ismerni. Természetesen ez is többféle méretben és anyagból kapható.

- összeállító vagy merkelő tűk. A kész elemeket ezekkel a tűkkel varrhatjuk egymáshoz. Tompa hegyük van és nagy tűfokkal rendelkeznek, hogy könnyen befűzzük a fonalat

Ezen kívül csak megemlítenénk a fonalvezető gyűszűket, kötőtű lezáró sapkákat, szemfelszedőket, gombolyag tartókat, horgológyűrűket, sorkövetők, stb. Mindegyik arra hivatott, hogy megkönnyítse munkánkat és a kötés vagy a horgolás igazán szórakoztató és pihentető legyen.