Összes TOP termék
  • Fizetési és szállítási infók

  • Megbízható Bolt Program

Kellékek, eszközök hímzéshez
Kellékek, segédeszközök, cérnák hímzéshez - Butika.hu

Kellékek, eszközök hímzéshez

Hímzés varázslata: Minden a Butika.hu-n!

Fedezd fel a kézi hímzés örömét a Butika.hu webáruházban! Válogass hímzőtűk, hímzőcérnák, műanyag hímzőalapok, szalagok, hímzőkeretek, ollók és más kiegészítők széles választékából, és keltsd életre kreatív ötleteidet!

Termékek: hímzőtűk, hímzőcérnák, műanyag hímzőalapok, szalagok, hímzőkeretek, ollók és egyéb hímzéshez szükséges kiegészítők.

Aktív szűrők

A hímzés története

A hímzés egy olyan díszítő eljárás, ahol egy adott textíliára tű és fonal segítségével díszítő varrást viszünk fel és az így elkészült minta díszíti majd az illető alapanyagot. A hímzés eredete a ruhadarabok részeinek összeállítására vezethető vissza. Ezt nevezik varráshímzésnek is. A másik fajta hímzést a szövésből származtatják, aminek lényege, hogy a szőttes mintarészét egy hosszabb, kb. arasznyi vastűvel felszedték (ún. szedettes).

A hímzés hosszú időre vezethető vissza. Már az ókorban is művelték, szinte a Föld minden lakott pontján. Az Európában fennmaradt legrégibb hímzések a 11-12. században keletkeztek. Ezek kultikus rendeltetésű darabok: koronázási palástok, miseruhák, koporsótakarók. A népi hímzés terjedése az ipari forradalom után kezdődött igazán a közlekedési hálózatok, a gyáripar és a kereskedelmi ellátó hálózatok kiépülése miatt (amelyek megkönnyítették az alapanyagok beszerzését).

Magyarországon is a 18. században kezd terjedni a hímzés. A hímzéssel díszített népi tárgyak legszebbjei a menyasszonyi kelengyék darabjai.

Napjainkban újra erőre kapott a hímzés. A 20. század jellemzően dísztárgyait borító hímzett motívumok, a párnákról, falvédőkről, és terítőkről átkerültek napjaink használati tárgyaira. Nagymamáink még díszítettek vele, mi már hordjuk őket. A jelen embere és főként a fiatal generáció nehezen értelmezi az ornamentikától zsúfolt felületeket. Ellenben trendinek (divatosnak) találja az egyszerű háttéren önmagában megjelenő motívumokat. Ezzel mintegy kiemeli a kiválasztott motívum jelentőségét, azonosul vele. A pólón, vagy tornacipőn megjelenő hímzés, díszít, és felvállalásával önazonosságot ad.

A hímzés csoportosítása

Társadalmi hovatartozás szerint megkülönböztetünk:

- úri hímzést:  jellegzetesen magyar hímzésfélét értünk alatta, mely a nyugat európai és a török hímzéskultúra hatására alakult ki a reneszánsz kori Magyarországon. Anyaga drága vászon (patyolat, gyolcs, brokát, bársony stb.), melyet leggyakrabban selyem vagy fémszállal hímeznek ki. Díszítményei, szerkezete és öltéstechnikája is különbözik a népi hímzéstől, habár az utóbbira nagy hatással volt. Mint neve is mutatja főleg a tehetősebb emberek tulajdonát képezte. De viszonylag sok maradt fenn az egyházak birtokában is, ahová adományként kerültek. Jellegzetesen mesteremberekkel varratták.

- népi hímzést: gazdagsága, sokfélesége megnehezíti az általános jellemzését, de a különböző tájegységeken belül is megkülönböztethetünk szűcshímzéseket és vászonhímzéseket, szabadrajzú és szálszámolásos hímzéseket. Gyakran régi technikákat őriztek meg, vagy fejlesztettek tovább. Egyik jellegzetessége, hogy a mintákat soha nem szolgaian másolták, hanem mindig változtattak rajta, ezért annyira gazdag a mintakincse. Hímzéséről híres tájegységek: Kalotaszeg, Kalocsa, Torockó stb.. Gyakran mindenki magának varrta, de előfordultak erre szakosodott mesteremberek is. 

Hímzés típusok

Napjainkban legelterjedtebb a kézi és a gépi hímzés. A gépi hímzés teret hódított a hímzőgépek elterjedésével, amik egyre olcsóbbak és kompaktabbak lettek, otthoni használatra is megvásárolhatóak. Többnyire számítógépvezérelt gépek, melyekbe a hímzést magát egy különálló szoftverrel kell megtervezni. Egy nagyobb beruházással akár egy kisvállalkozó is vásárolhat egy komolyabb hímzőgépet, mellyel aztán elkezdheti saját reklámcégét, ahol pólókra, sapkákra, ingekre, stb hímezhet megrendelés alapján. 

Hímzéshez használt alapanyagok

Legyen szó gépi vagy kézi hímzésről, mindkét esetben nagyon fontosak a jóminőségű alapanyagok és eszközök. Ha kézi hímzésről beszélünk, ami minden esetben értékesebb és időigényesebb, nincs annál bosszantóbb, ha az első mosásnál a hímzőcérnák eresztik a színüket és megfogják a vásznat. Készítés közben is fontos a megfelelő tű, vagy hímzőráma használata, hiszen így sokkal könnyebben megy majd a munka. Gépi hímzés esetén, ugyanúgy a kiadott munka minőségét jellemzi a jóminőségü cérna használata. 

Könnyen megtanulhatok hímezni?

Kézi hímzés esetén az alap öltéseket hamar el lehet sajátítani, nem ördögtől való, akár gyerekek is elkezdhetik. Vásárolhatóak hímző készletek, előre nyomtatott vászonnal, tűvel, cérnákkal és hímzőrámával. Hasznos ajándék lehet egy kislány számára, aki szereti a kézműves foglalkozásokat.

Nem elhanyagolható a hímzés jótékony egészségügyi hatása a szervezetre. Megnyugtató, relaxáló hatása kimutatható. Nem hiába, a régi időkben is összeültek az asszonyok a fonóba és közösen, jó hangulatban hímeztek. Ma is hímezhetünk családunk körében, baráti társaságban, jó beszélgetések és akár egy pohár minőségi bor mellett. Az alkotás öröme, a kész munka csodálata pedig mindenek felett áll majd.

A hímzéshez használt eszközök

Magához a hímzéshez igazán kevés eszköz vagy alapanyag szükséges.

- hímezhető vászon, háló vagy szalag: bármire is szeretnénk hímezni, itt is fontos lehet a minőségi alapanyag. Az alapanyagot aszerint válasszuk ki, hogy mi lesz a végeredmény: viselhető ruha, dísz vagy dekoráció.

- hímzőtű: természetesen használható bármilyen varrótű, de mégis a hímzéshez ajánlott a tompa, gömbölyű hegyű hímzőtű, ami kíméli az ujjunkat is és nem roncsolja az anyagot. A tű foka többnyire nagy, hogy a hímzőcérna könnyen befűzhető legyen

- hímzőcérna: a legfontosabb dolog a vászon után, hisz a hímzőcérna adja a mintát, minősége meghatározza a munkát és a végeredményt is. Természetesen számtalanféle hímzőcérna létezik és használatos, úgy anyagában mint gyártó függvényében. A leggyakrabban használt hímzőcérna jó minőségü pamut, selyem, vagy viszkóz. A legfontosabb ismérve a jó cérnának, hogy nem ereszti a színét. Osztott fonalakról beszélünk általában, ami azt jelenti, hogy több szál van összesodorva, amit akár szét is szedhetünk, így variálva akár a hímzés vastagságát is. Használhatók hímzésre még pl a Lana Gatto egyes kötőfonalai, mint a Silky ami szintén osztott fonal, szétszedhető és kiváló minőségü selyen hímzőcérna lesz belőle, valamint a Sugar, ami cukornádból van és ránézésre pontosan olyan mint a selyem fonal, valamint a Nuovo Jaipur ami osztott pamut fonal. Minőségi hímzőcérnákat a Madeira gyártótól találsz.

- hímzőolló: a hímzőollók kicsi, nagyon hegyes és éles ollók, amivel könnyedén elvághatjuk a hímzőcérnát, közel a vászonhoz. A különféle ollókról itt olvashatsz blogunkban.

- hímzőráma: a kézi hímzés fontos része a hímzőráma, de vannak akik anélkül is tudnak hímezni. A hímzőrámába feszesen befogjuk a vásznat és ezáltal szebb, egyenletesebb lesz az öltés, tökéletesebb lesz a végeredmény. Manapság, a hímzőrámának képkeret szerepe is lett, hiszen egyre divatosabb a kihímzett mintát egy hímzőrámába fogni és így felakasztani a falra. Vannak nagy méretű rámák és egészen kis méretüek is, amik akár medálként is szolgálhatnak egy láncon.